Επικοινωνία 2810390515

Πως να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες (Μέρος 2ο)


Δεύτερο μέρος σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, με 6 ακόμα συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να τραβάτε και εσείς υπέροχες φωτογραφίες και να χρησιμοποιείτε με τον καλύτερο τρόπο την φωτογραφική σας μηχανή!

7. Ο κανόνας των τρίτων

Οι εικόνες με οπτικό ενδιαφέρον έχουν συχνά σαφή σύνθεση, που αφήνει χώρο για το κύριο θέμα. Για τους περισσότερους φωτογράφους, η τοποθέτηση του κύριου θέματος ελαφρώς εκτός κέντρου βοηθά στη σύνθεση.

Για να το κάνετε αυτό, φανταστείτε ότι το σκόπευτρο ή η οθόνη LCD χωρίζεται με τέσσερις γραμμές σε μια διάταξη πλέγματος 3x3. Τοποθετήστε το θέμα σας στο δεξιό ή στο αριστερό τρίτο του καρέ αντί στο μέσον. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργήσετε μια πιο ενδιαφέρουσα και ελκυστική εικόνα συγκριτικά με αυτήν που θα πετύχετε αν τοποθετήσετε το θέμα ακριβώς στο κέντρο.


8. Αξιοποιήστε τις γραμμές πλέγματος

Αφού εξοικειωθείτε με τον κανόνα των τρίτων, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε γραμμές πλέγματος για να βελτιώσετε τη σύνθεση των φωτογραφιών σας.

Πολλές μηχανές EOS έχουν την επιλογή εμφάνισης ενός πλέγματος – είτε στο σκόπευτρο είτε στην πίσω οθόνη LCD. Ενεργοποιήστε τις γραμμές πλέγματος για να συνθέσετε τις εικόνες σας με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Αν στη φωτογραφία σας περιλαμβάνεται η γραμμή του ορίζοντα, τοποθετήστε την κατά μήκος μίας από αυτές τις γραμμές στο ένα τρίτο από το επάνω ή το κάτω μέρος του κάδρου, αντί να χωρίσετε την εικόνα στη μέση τοποθετώντας τη γραμμή του ορίζοντα στο μέσον της εικόνας.


9. Χρησιμοποιήστε γραμμές πλέγματος για λήψεις βίντεο

Όταν καταγράφετε πλάνα ταινιών σε εξωτερικούς χώρους, θα έχετε τη δυνατότητα να βελτιώσετε τη σύνθεση του κάδρου και να διατηρήσετε σταθερό το επίπεδο του ορίζοντα ενεργοποιώντας τις γραμμές πλέγματος.

Είναι απωθητικό να παρακολουθείτε βίντεο όπου η γραμμή του ορίζοντα έχει ακόμη και μια ελαφριά κλίση.

Ο θεατής αισθάνεται ότι η εικόνα πέφτει ή γλιστρά προς μία πλευρά. Ωστόσο, μπορείτε να μετακινήσετε τη μηχανή σκόπιμα σε μια πιο ασυνήθιστη γωνία για να δημιουργήσετε ενδιαφέρουσες συνθέσεις. Αυτή η σκόπιμη κλίση ονομάζεται συχνά ολλανδική ή γερμανική γωνία και χρησιμοποιείται σε πολλές ταινίες μεγάλου μήκους για να δημιουργήσει μια αίσθηση έντασης ή αποπροσανατολισμού.

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να την χρησιμοποιείτε σπάνια στα οικογενειακά σας βίντεο. Αν τραβήξετε ένα πλάνο με κλίση προς τα αριστερά, προσπαθήστε να τραβήξετε το επόμενο με κλίση προς τα δεξιά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική για να αποδώσετε την ένταση και τη διασκέδαση που προσφέρει η εξερεύνηση μιας νέας πόλης, αλλά μην στρέφετε υπερβολικά την κάμερα και φροντίστε να συνδυάσετε τις επικλινείς λήψεις με πλάνα στα οποία το επίπεδο του ορίζοντα είναι πιο κανονικό.


10. Χρησιμοποιήστε σπείρες

Μια τεχνική σύνθεσης που είναι γνωστή ως Χρυσή αναλογία (ορισμένες φορές αναφέρεται και ως Σπείρα Fibonacci) είναι μια φυσική προσέγγιση σύνθεσης που δημιουργεί έντονες, δυναμικές φωτογραφίες. Περίπου το 1200 μ.Χ., ο Ιταλός μαθηματικός Fibonacci ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι υπήρχε μια αναλογία που εμφανίζεται συχνά στη φύση και είναι ελκυστική στο ανθρώπινο μάτι.

Συχνά αναφέρεται απλοποιημένα ως κανόνας των τρίτων, αλλά η πραγματική αναλογία είναι 1 προς 0,618 προς 1.

Η ιδέα είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο δυναμική εικόνα αν συνθέσετε το κάδρο ώστε να περιλαμβάνει μια γραμμή που οδηγεί τον θεατή προς το κύριο θέμα ακολουθώντας μια ελικοειδή διαδρομή. Η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές διαφορετικές εικόνες, από τοπία έως πορτραίτα, αλλά και πολλά ακόμη θέματα.


11. Χρησιμοποιήστε τρίγωνα

Η σύνθεση της σκηνής έχοντας κατά νου τριγωνικά σχήματα μπορεί να βελτιώσει τις φωτογραφίες σας. Δοκιμάστε να φωτογραφίσετε τις γραμμές του δρόμου που χάνονται στο βάθος, καθώς και τα τριγωνικά τμήματα που προκύπτουν στο πλάι του κάδρου.

Ακόμη κι όταν κάνετε το πορτραίτο ενός ατόμου που κάθεται σε ένα τραπέζι, ζητήστε του να τοποθετήσει τα χέρια του σε θέση που να δημιουργούν ένα τριγωνικό σχήμα, με τους αγκώνες να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και τα χέρια να στηρίζουν το πηγούνι. Το αισθητικό αποτέλεσμα της σύνθεσης θα είναι πολύ πιο ευχάριστο.


12. Περικόψτε τις εκτυπώσεις για βέλτιστο αποτέλεσμα

Αφιερώστε λόγο χρόνο για να πειραματιστείτε με διάφορα πλαίσια κοπής. Για τις εικόνες τοπίων, επιλέξτε μια πανοραμική κοπή για να δημιουργήσετε μια ευρεία εικόνα. Ακόμη και η εκτύπωση πολλών εικόνων στη σειρά θα δημιουργήσει το πανοραμικό αποτέλεσμα που θέλετε, εφόσον τις έχετε καταγράψει σωστά.