Επικοινωνία 2810390515

Πως να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες (Μέρος 1ο)


Μία από τις όμορφες πτυχές της φωτογραφίας είναι οι δυνατότητες δημιουργικής ελευθερίας και συναισθηματικής έκφρασης που προσφέρει. Επομένως, η αναφορά σε κανόνες σύνθεσης μπορεί να φαίνεται κάπως περιοριστική. Ωστόσο, αν γνωρίζετε μερικές απλές αρχές σχετικά με τη σύνθεση, μπορείτε να δημιουργήσετε πιο ελκυστικές εικόνες.

Σε αυτήν την ενότητα θα εξετάσουμε πώς η σύνθεση μπορεί να σας βοηθήσει να «τακτοποιήσετε» τα στοιχεία στις εικόνες σας – καθώς και πώς η συμμόρφωση με τους κανόνες μπορεί να σας βοηθήσει να τα ελέγξετε.

1. Μην πατήσετε αμέσως το κλείστρο

Όταν είστε σε διακοπές ή κάνετε ένα διάλειμμα στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, είναι φυσικό να θέλετε να τραβήξετε όμορφες εικόνες που να απεικονίζουν τα μέρη που επισκέπτεστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οπότε, αντί να ξεκινήσετε αμέσως τη φωτογράφιση, κάντε μια μικρή παύση πριν πατήσετε το κλείστρο για να σκεφτείτε την εικόνα που εμφανίζεται στο σκόπευτρο ή στην οθόνη LCD.

Αφιερώνοντας ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να σκεφτείτε και να αξιολογήσετε στα γρήγορα το κάδρο, θα μπορέσετε να δείτε τμήματα της εικόνας που δεν είναι απαραίτητα. Μια μικρή μετακίνηση της μηχανής ή μια αλλαγή στο ζουμ θα τα εξαλείψουν από το κάδρο, δημιουργώντας μια πιο δυναμική και ευχάριστη εικόνα.

2. Χρησιμοποιήστε ένα παράθυρο για να βοηθήσετε τη σύνθεση

Την επόμενη φορά που θα κάνετε διακοπές σε μια πόλη, εξετάστε τα παράθυρα των κτηρίων γύρω σας. Μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τη σύνθεσή σας, ώστε να καταγράψετε μια μοναδική άποψη. Η πρόκληση είναι να επιλέξετε μια θέση ώστε να συμπεριλάβετε στη σύνθεση όλα τα στοιχεία της σκηνής που αντικατοπτρίζονται στο παράθυρο.

3. Δημιουργήστε επίπεδα ενδιαφέροντος

Συνθέστε μια σκηνή που να περιλαμβάνει τρία συναφή θέματα: ένα στο προσκήνιο, ένα στο μέσον της απόστασης και ένα στο φόντο. Τα τρία αντικείμενα θα δημιουργούν έναν οπτικό οδηγό στην εικόνα.

Όταν φωτογραφίζετε τοπία στην ύπαιθρο ή στην πόλη στα ταξίδια σας, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε έντονες γραμμές σύνθεσης που θα καθοδηγήσουν τον θεατή στην εικόνα, από το προσκήνιο έως το φόντο. Ορισμένα παραδείγματα είναι τα μονοπάτια, τα ποτάμια, οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι διαγραμμίσεις των λωρίδων στο δρόμο. Θα πρέπει να τοποθετήσετε τη μηχανή σε κατάλληλο σημείο θέασης για να καταγράψετε τις φυσικές γραμμές σε μια φωτογραφία και αυτό μπορεί να σημαίνει τη λήψη από ψηλά ή χαμηλά για να μεγιστοποιήσετε το εφέ.


4. Καδράρετε τα θέματα σε διαφορετικές θέσεις

Οι φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν συνήθως ένα δείκτη ή πλαίσιο AF στο κέντρο της εικόνας, αλλά η τοποθέτηση των θεμάτων ακριβώς στο μέσον είναι αποτελεσματική μόνο για συγκεκριμένες εικόνες.

Σε απλά θέματα, όπως ένα λουλούδι με έντονα χρώματα μέσα σε μια θάλασσα σκούρων πράσινων φύλλων, η σύνθεση με το κύριο αντικείμενο στο κέντρο λειτουργεί καλά. Επειδή το κεντρικό τμήμα μιας φωτογραφίας πρέπει να είναι αρκετά έντονο για να τραβήξει την προσοχή του θεατή, ένα πορτραίτο στο οποίο φωτίζεται μόνο το πρόσωπο και το φόντο είναι πολύ πιο σκοτεινό προσφέρει επίσης καλά αποτελέσματα.

5. Συνθέστε το κάδρο της σκηνής με φυσικό τρόπο

Δοκιμάστε να συνθέσετε την εικόνα σας με ένα φυσικό κάδρο. Όταν τραβάτε μια φωτογραφία, σκεφτείτε πώς τα άκρα του κάδρου της εικόνας πλαισιώνουν το κύριο θέμα σας. Μια καλή επιλογή για τη σύνθεση της σκηνής είναι να χρησιμοποιήσετε μια πόρτα ή ένα παράθυρο, επειδή τα πιο σκοτεινά περιγράμματα βοηθούν την εστίαση της προσοχής στα πιο φωτεινά στοιχεία σε άλλα σημεία του κάδρου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την είσοδο ενός ξενοδοχείου ή ενός διαμερίσματος για να πλαισιώσετε τη θέα μιας πόλης, για παράδειγμα. Για να αποφύγετε τις αντανακλάσεις στο τζάμι, καλύτερα το παράθυρο ή η πόρτα να είναι ανοιχτά.

6. Δοκιμάστε μια διαφορετική προοπτική

Πολύ συχνά οι φωτογραφίες καταγράφονται στο επίπεδο του ματιού του φωτογράφου. Ωστόσο, μπορείτε να πετύχετε πιο δημιουργικές γωνίες αν τοποθετήσετε τη μηχανή χαμηλότερα ή ψηλότερα.

Όταν τα παιδιά τραβούν φωτογραφίες, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν στους ενήλικες μια διαφορετική άποψη του κόσμου: τα κτήρια, τα δέντρα τα φυτά και οι ενήλικες φαίνονται πολύ μεγαλύτερα όταν η μηχανή βρίσκεται σε πιο χαμηλή θέση. Αν η μηχανή σας διαθέτει οθόνη LCD μεταβλητής γωνίας ή επιτρέπει τη σύνδεση στο smartphone σας μέσω Wi-Fi, μπορείτε να την τοποθετήσετε στο δάπεδο για να συνθέσετε τις λήψεις σας.

Σε μια πόλη που υπάρχουν ψηλά κτήρια, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν ευρυγώνιο ή στάνταρ φακό και κοιτάξτε ψηλά προς τον ουρανό. Χρησιμοποιήστε την κατάσταση Προτεραιότητα διαφράγματος (Av) και επιλέξτε μια τιμή διαφράγματος γύρω στο f/8 ή f/11. Στη συνέχεια, έχοντας στραμμένη τη μηχανή προς τον ουρανό, συνθέστε το κάδρο της σκηνής ώστε τα κτήρια να συγκλίνουν. Επειδή αυτές οι εικόνες περιλαμβάνουν συχνά μεγάλο εύρος σκοτεινών και φωτεινών τόνων, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη φωτεινότητα στη φωτογραφία σας χρησιμοποιώντας διόρθωση έκθεσης. Η χρήση της λειτουργίας HDR της μηχανής μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμη.

Παρομοίως, μπορείτε να πετύχετε όμορφα αποτελέσματα από πιο ψηλές θέσεις, όπως από τις οροφές κτηρίων ή κρατώντας τη μηχανή πάνω από το κεφάλι σας.